Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Húsvét - vallási ünnepek képes leírás - Ünnepek - nemzetközi és vallási ünnepek.tlap.hu
részletek »

Húsvét - vallási ünnepek - Ünnepek - nemzetközi és vallási ünnepek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: unnepek.tlap.hu » Húsvét - vallási ünnepek
Keresés
Találatok száma - 10 db
A húsvét története

A húsvét története

A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban. A történet szerint két nappal előtte, pénteken, feszítették keresztre őt a római katonák, azzal gyanusították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanitásaival és hogy ő akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatűztek egy papirt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kővel takarták be a sírt. Lévén, hogy másnap szombat volt és olyankor a tizparancsolat szerint pihenni kell, a családja és a tanitványai csak vasárnap mentek ki megint a sírhoz. De mit találtak ott...!? Üres volt a gödör! Egy angyal állt mellette és azt mondta a gyászolóknak: 'Nincs már itt, mert feltámadt!'

Húsvét a Wikipédiában

Húsvét a Wikipédiában

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. A nyugati kereszténység húsvétja mindig március 22. és április 25. közé esik (beleértve a határokat is). A következő nap, húsvéthétfő a legtöbb keresztény hagyományú államban hivatalos ünnep. A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja gyakran vita tárgya volt...

Húsvét képeslapok

Húsvét képeslapok

Ingyenes képeslapküldő ahol számtalan kategóriából választhatsz! Mi előválogattuk a képeslapokat számodra, így nálunk csak a legszebb képeslapokat találod meg, kategorizálva: szerelem, üdvözlet, szülestésnap, névnap, Karácsony, Újév, Szilveszter, Húsvét, vicces és állatos képeslapok, valamint sok más képeslap.

Ünnepek - nemzetközi és vallási ünnepek magazin hírek
Március 15. - Idén is sok programmal várják az ünneplőket
Március 15. - Idén is sok programmal... A nemzeti ünnep hagyományos rendezvényei - a zászlófelvonás, a díszmenetek és Orbán Viktor kormányfő múzeumkerti beszéde - mellett a nemzeti múzeumnál és a budai Várban is sok színes program várja az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Magyar...
Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Október 23. - Felvonták a nemzeti... Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os...
Október 23. - A hagyományos emlékünnepségek mellett színes programokkal készülnek az idén
Október 23. - A hagyományos... A hagyományos emlékünnepségek mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel, a...
Húsvéti ajándékok

Húsvéti ajándékok

Nem tudod, mivel ajándékozd meg szeretteidet a húsvéti ünnepekre? Szeretnél még többet megtudni az ünnep eredetéről, híreket, érdekességeket olvasgatni róla? Fórumoznál a húsvéttal kapcsolatos kérdésekben? Izgatnak a húsvéti flash játékok kínálta izgalmak? Képeslapot is szeretnél küldeni ismerőseidnek, szeretteidnek az ünnepekre? Legjobb felvételeidet elő szeretnéd hívatni, majd azokat saját online fotóalbumban tárolnád? Tudni akarod, hogyan készítsd el a húsvéti menüt, milyen receptek alapján főznek mások? Egy frappáns húsvéti SMS-re lenne szükséged? Akkor látogasd meg a honlapunk!

Húsvéti képeslap paszpartu alapon

Húsvéti képeslap paszpartu alapon

A Kreatív Hobby üzleteiben vásárolhatunk különböző színben, méretben és kivágással készült paszpartu kártyákat a hozzá illő borítékokkal együtt. Ezek felhasználására mutatok egy egyszerű, de látványos lehetőséget. -- Elkészítése: Első lépésként a mintát átrajzoljuk a pergamen papírra a fehér ceruza segítségével. Ha szükséges, rögzítsük egymáshoz őket, hogy nem mozduljon el. A domborító padot helyezzük a pergamen papír alá, majd a domborító szerszám segítségével a minta hátsó oldala felől domborítsuk ki a középső mintát. A tojás-forma mindkét oldalain készítsük el a díszítést, előbb az egyik majd a másik oldalon. Mindegy melyik résszel kezdjük, az elkészítés folyamata megegyezik: A minta felső oldalán lévő perforációkat készítsük el a tű segítségével a minta színe felőli oldalon. Az egyenletes perforáció érdekében segítségül használjunk perforáló rácsot.

Húsvéti képeslapok

Húsvéti képeslapok

Húsvéti képeslapok a szív küldi oldalon. Küldjön ismerőseinek, szeretteinek E-mailben képeslapot a Húsvét lapcsoportból és fűzze hozzá egyedi jókiváságát! A húsvéti lapok mellet további 60 képeslap kategória van a honlapon.

Húsvéti köszöntők, sms-ek és programok

Húsvéti köszöntők, sms-ek és programok

A húsvét egyik legfontosabb tavaszi ünnepünk. Ismerd meg az eredetét! Nem mondanak sokat a tavaszi és húsvéti népszokások, mint például a locsolkodás? - tudj meg róla többet. Nem tudod, mikor lesz húsvét? Ebben is segítünk - a húsvét időpontja. Küldj képeslapot ismerőseidnek, rokonaidnak vagy köszöntsd meg őket sms-ben. Ismerj meg néhány húsvéti locsolóverset, verset, válassz egy finom húsvéti receptet.

Húsvéti locsolóversek

Húsvéti locsolóversek

Már unod azt, hogy mindenki ugyanazt a verset mondja locsoláskor? Szeretnéd meglepni azokat, akiket meglocsolsz? Ezen a honlapon számtalan locsolóvers között választhatod ki az egyéniségedhez legjobban illőt.

Húsvéti ünnepek - tippek, ötletek

Húsvéti ünnepek - tippek, ötletek

A karácsony után a húsvét az év másik nagy ünnepe. Azonban már rég elfelejtettük, hogy valójában mit is kellene ünnepelnünk - ehelyett sütünk, főzünk, takarítunk, barkácsolunk, vásárolunk, elutazunk stb. Továbbá mértéktelenül eszünk, iszunk - még akkor is, ha már nem esik jól. A húsvéti ünnepek után így nem kipihenve és kiújulva nézünk az új évszak elé, hanem fáradtan, másnaposan, felpuffadva és megint öt kilót felszedve. Pedig a húsvéti ünnepek lényege az önmegtartóztatás és a megújulás - maga a húsvét szó héber eredete is kikerülést jelent. A húsvéti tippek sorozatunkban ötleteket adunk ahhoz, hogy miképp tudjuk a húsvétot mértékkel de élvezettel megünnepelni, közben felfrissülni és kipihenni magunkat, és ugyanakkor időt szakítani házkörüli és háztartási munkák elvégzésére is...

Hirdetés
Jeles napok - húsvét

Jeles napok - húsvét

Az írások szerint Jézus az eltemettetése utáni harmadik napon visszatért a földre, s itt tartózkodott még negyven napot. Föltámadásával az egyházi évben újabb bőség időszaka köszönt az emberekre (feltéve, ha van mit enniök), ami ötven napig, pünkösdig tart. A húsvétnak mint tavasz-ünnepnek is a föltámadás a fénypontja. A naptári fordulatot nemcsak a sódar behozatala, hanem tűzszentelés is jelzi; eddig is láthattuk, minden negyvenedik ünnepnapon (karácsonykor, gyertyaszentelőkor, illetve húshagyókor és most, húsvétkor) tűzünnep is járta. Ilyenkor a nép otthonában kioltotta a régi tüzeket, hogy az új, szentelt tűzzel gyújtson új világot. A tűzszenteléshez, akárcsak a farsang temetésekor, most is halotti máglya szolgáltatta a lángot. Ez volt az ún. Júdás-égetés vagy Pilátus-égetés (változata pedig a Júdás- vagy Pilátusverés). A nagyhét valamelyik napján a gyerekek nagy dérrel-dúrral a templom elé hordtak mindenféle ócska ládát, hordót, egyebet, s ott darabokra hasogatták őket. E roncsokból rakták aztán a tűzszenteléshez való nagyszombati máglyát. (Harmadnap ide, harmadnap oda, a föltámadást az egyház is már nagyszombat este megünnepli.)

Tuti menü