Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Névnap - Ünnepek képes leírás - Ünnepek - nemzetközi és vallási ünnepek.tlap.hu
részletek »

Névnap - Ünnepek - Ünnepek - nemzetközi és vallási ünnepek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: unnepek.tlap.hu » Névnap - Ünnepek
Keresés
Találatok száma - 11 db
Ajándék ötletek névnapra

Ajándék ötletek névnapra

Világszerte nem sok helyen ünneplik a születésnap mellett a névnapot. Magyarországon kívül Bulgáriában, Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Finnországban, Görögországban, Lettországban, Lengyelországban, Oroszországban, Skandináviában, Szlovéniában és Svédországban ünneplik és nem mindenhol egyformán. Angol ajkúaknál nem jellemző. A névnap ünneplése eredetileg a keresztény katolikus egyház országaiból származik nagyjából a középkor óta és a katolikus templomok szentjeinek és mártírjainak megemlékezésére történt. Kezdetben a csecsemők többnyire az ő nevüket vették fel. Érdekes módon a születésnapot viszont pogány szertartásnak tartotta az egyház, de persze mára már elvesztette a régi vonatkozásait.

Boldog névnapot!

Boldog névnapot!

A név funkciója a személyek megkülönböztetése, azonosítása, ezért mindenkinek joga van a névviseléshez. A névnapok megünneplése nálunk mindennapos dolognak számít, míg számos európai, főként nyugat-európai országban ez egyáltalán nem szokás. Nem találunk ilyen ünnepet a miénktől eltérő kultúrájú népek, kontinensek életében sem. A névnapok a katolikus egyház szentjeinek és mártírjainak emléknapjaiból alakultak ki. A régebbi korokban az újszülöttek leggyakrabban szentek nevét kapták, és maga az egyház is bátorította a névnapok ünneplését, míg a születésnapról való megemlékezést pogány szokásnak tartotta.

Mai névnap

Mai névnap

A világ egy részén a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a közeli hozzátatrozói megünneplik. A családtagok, barátok gyakran meg is ajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában virággal, esetleg valami egyedi ajándékkal.

Ünnepek - nemzetközi és vallási ünnepek magazin hírek
Március 15. - Idén is sok programmal várják az ünneplőket
Március 15. - Idén is sok programmal... A nemzeti ünnep hagyományos rendezvényei - a zászlófelvonás, a díszmenetek és Orbán Viktor kormányfő múzeumkerti beszéde - mellett a nemzeti múzeumnál és a budai Várban is sok színes program várja az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Magyar...
Október 23. - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt
Október 23. - Felvonták a nemzeti... Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os...
Október 23. - A hagyományos emlékünnepségek mellett színes programokkal készülnek az idén
Október 23. - A hagyományos... A hagyományos emlékünnepségek mellett kiállításokkal, filmvetítésekkel, a...
Mai névnap

Mai névnap

A weboldal célja, hogy a közelgő névnapokat jelezze és segítsen észben tartani a szeretteid ezen jeles napjait. Az alábbi funkciók segítik az egyszerűbb keresést: - névnapok keresése ABC szerint - névnapok kijelzése napok szerint ( mai nap-, holnapi nap-, holnap utánni nap névnapjai) - névnapok nevenkénti bontásban A névnapok kijelzése fő névnapok és melléknévnapok szerint történik. Egy évben jellemzően számos mellék névnapot találhatunk, de csak 1-2 főnévnapot. Az oldal a főnévnapokat pirossal emeli ki, de emelett megjeleníti a melléknévnapokat is feketével jelölve tájákoztatás céljából. Így könnyebben tudható meg, hogy az adott napon illik, lehetőség, vagy kötelező-e a köszöntés, az adott név birtokosa irányában.

Névnap kereső

Névnap kereső

Névnapok, keresztnevek és utónevek az adott napon. Csak kattints a honlapon naptár egy napjára és felsoroljuk az aznapi névnapokat. A naptár tetején lévő nyilak segítségével lépkedhetsz a hónapok között.

Névnapi idézetek

Névnapi idézetek

Sose törjön félre kedved csizmasarka, Legyen örömödnek bugyogója tarka, Ne legyen életed rövid, mint nyúl farka, A sorsnak irántad ne legyen szűk marka. Boldogságod fénye legyen szép szivárvány, Rajta, mint egy hídon, szép tündérek járván, Ne bántson a métely, sem másféle járvány, Hanem oly erős légy, valamint a márvány. Arany János

Névnapi képeslapok

Névnapi képeslapok

Küljd Te is képeslapot! Képeslapküldés névnapra E-mailen keresztül. Ha távol van a szeretted, ha nem tudod személyesen felköszönteni, akkor csak írd be az E-mail címét és írd meg mellé a névnapi jókívánságod.

Névnapi köszöntők

Névnapi köszöntők

Nagyon sok boldog névnapot kívánok! Tuti névnapi köszöntők! Minden szerettünk névnapjára egy névnapi sms, üzenet, köszöntő, névnapi köszöntők. Névnapra sms, idézetek, versek, szösszenetek, üzenetek, egyedi vallomások. Lepd meg rokonaidat, szeretteidet, ismerőseidet vagy küldj be te is egy tuti idézetet, sms-t! Ajándékozd meg te is szeretteidet egy személyre szóló névnapi idézettel, vicces üdvözlettel, igazi névnapi köszöntők valamelyikével! A legszebb idézetek, versek, bölcs gondolatok, ünnepi, névnapi köszöntők, avagy, a névnapi sms-ek végtelen tárháza a Tutilapok, Sms Porta oldalán!

Névnapi versek

Névnapi versek

Ha nincs ajándékötletünk névnapra, egy vers is nagyon szép ajándék lehet. Akkor is küldhetsz verset, ha a szeretted távol van és így nincs lehetőséged a felköszöntésére. A honlapon számtalan névnapi vers között válogathatsz.

Hirdetés
NévNapló

NévNapló

A NévNapló egy névnapokkal, keresztnevek eredetével foglalkozó weboldal. Az oldalon megtalálhatóak a magyar utónevek a hozzájuk tartozó jelentéssel, eredettel és a névnapok dátumaival, rövid leírásokkal, valamint egy listával az adott nevet viselő hírességekről. Könnyű keresési opció található az oldalon, amellyel bármelyik névre rá lehet keresni, dátum vagy akár név alapján. Az oldal követhető különboző közzöségi oldalakon, mint például Facebookon, Instagramon, Twitteren vagy a Pinteresten is.

Névnapról a Wikipédiában

Névnapról a Wikipédiában

A világ egy részén a születésnap mellett a névnap megünneplése is szokás. Ekkor az adott naptári naphoz tartozó keresztnevet viselő személyt a családja, barátai megünneplik. A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. A névnap, mint minden más jeles nap, alkalom az ünneplésre. Egyes nevekhez verses gyűjtemények és névnapi köszöntők, rigmusok továbbá tréfás szólások, kifejezések kapcsolódnak. A névnapok ünneplése számos nép körében elterjedt. A magyarok hagyományosan felköszöntik a családtagjaikat, munkatársaikat, ismerőseiket névnapjukon, bár a névnap általában kevésbé fontos mint a születésnap. A családtagok, barátok gyakran meg is ajándékozzák egymást a névnapjukon, a nőket általában virággal. A magyarokon kívül megünneplik a névnapokat például a csehek, lengyelek, oroszok, románok, szlovákok, valamint a skandináv és a balti országok lakói. Egyes országokban a névnap ugyanolyan fontos ünnep, mint a születésnap (pl. Lengyelországban). Nem ünnepelnek névnapot viszont például az angolszász országokban, Franciaországban, Hollandiában. A balkáni országok közül az ortodox hanyományú népeknél (pl. bolgárok, görögök, szerbek) az egyes szentek ünnepnapján elterjedt szokás a névnap ünneplése, a katolikus népeknél (horvátok, szlovének) ugyanakkor a névnap ünneplése mára kiment a divatból...

Tuti menü